Victoria

Geschiedenis Victoria


Victoria

Al sinds 1886 bestaat er mobiliteit op twee wielen onder de merknaam VICTORIA. Hele generaties zijn met de onvolprezen kwaliteit, de bewezen betrouwbaarheid en de hoge gebruiksdeugdelijkheid van VICTORIA opgegroeid. Aan deze waarden en onze lange traditie voelen wij ons verplicht. Deze vormen de drive en motivatie achter de gestage doorontwikkeling van onze producten. Zo omvangrijk en modern het actuele productengamma van VICTORIA is, zo veelzijdig en afwisselend is ook onze geschiedenis. Deze reikt ver terug naar vervlogen tijden, toen de fiets – net als nu – een ongekende opgang beleefde.

Een tijdreis naar de 19e eeuw
In het jaar 1886 bepaalden koetsen en paarden het straatbeeld, en Carl Benz had nog maar net zijn eerste motorwagen nummer 1 gebouwd. De velocipède (met hoog voorwiel) was een belangrijk voortbewegingsmiddel in die tijd. Datzelfde jaar richtten de wielersportbeoefenaars Max Frankenburger en Max Ottenstein met slechts 20 personeelsleden VICTORIA op. In de jaren tot de eeuwwisseling voltrok zich een snelle groei, men betrok eigen fabriekshallen en realiseerde productierecords van ver over de 11.000 fietsen per jaar. De hoofdreden lag in de enorme populariteit: Ook toen al stond de naam VICTORIA Fahrradwerke, later VICTORIA Werke AG, voor bijzonder hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

De fiets komt op gang
VICTORIA was van de partij, toen de fiets nog een aantal fundamentele ontwikkelingsstappen moest zetten. Hoe diep onze wortels reiken, wordt duidelijk, wanneer men het volgende bedenkt: In die tijd moest het inzicht zich nog ontwikkelen dat twee even grote wielen veiliger zijn dan één reuze groot en één piepklein wiel. En dus bevatte VICTORIA’s assortiment aan het eind van de 19e eeuw niet langer de tot dan gebruikelijke hoogwielers en driewielers, maar ook zogeheten „laagwielers“ of „veiligheidslaagwielers“. Dit waren de eerste fietsen zoals we die tegenwoordig kennen. Deze werden deels gemotoriseerd en behaalden een in de toenmalige omstandigheden ongelofelijke snelheid van 40 km/h. Een meer dan respectabele prestatie op de oneffen wegen van die tijd.
Fietsen was toen geenszins een vanzelfsprekendheid: Voor mensen die nog geen enkele fietservaring hadden opgedaan, bouwde men in 1897 te Neurenberg speciaal het „VICTORIA velodroom“. In deze hal konden nieuwe klanten op een afgesloten wielerpiste leren fietsen – zonder toeschouwers en bij contemporaine amusementsmuziek.

Toppen en dalen in de 20e eeuw
Geleidelijk aan groeide VICTORIA uit tot een compleetaanbieder inzake mobiliteit. Zo produceerde men vanaf 1905 automobielen, zoals de bij plattelandsdoktoren populaire „dokterscabrio“. Na het eind van de Eerste Wereldoorlog presenteerde men volwaardige „grote“ motorfietsen, die met name bij de Neurenbergse politie en andere diensten zeer in trek waren. Parallel hieraan groeide het succes van de fietsen. Zo verkocht VICTORIA in het jaar 1926 reeds meer dan 27.000 stuks, in 1939 waren dat er al zo’n 50.000. Plus nog eens 10.000 gemotoriseerde fietsen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie van civiele motoren grotendeels gereduceerd, er werden toen voornamelijk iets gemodificeerde seriemachines voor het leger vervaardigd. Aan het eind van de oorlog lagen de fabriekshallen nagenoeg geheel in puin. VICTORIA startte in Neurenberg met 28 werknemers nog een keer van voren af aan.

Vicky, het ‘Wirtschaftswunder’
Na deze duistere tijd braken er niet alleen voor Europa maar ook voor VICTORIA nieuwe tijden aan. De productie van fietsen – met en zonder motor – was vanwege het tekort aan materialen aanvankelijk slechts beperkt mogelijk. Maar de productie trok stapje voor stapje weer aan en de met pure pedaalkracht aangedreven fiets werd de grootste bron van inkomsten. Op het gebied van de wielersport zette VICTORIA in op de in die dagen uiterst populaire „stayerwedstrijden“, waarin het merk tal van successen wist te boeken.
Tot de herstart van VICTORIA behoorde ook het model „Vicky“, dat in de aanbrekende tijden van het Wirtschaftswunder tot een echte verkoopkraker zou uitgroeien. De Vicky begon haar carrière als normale fiets met een kleine hulpmotor en een tank tussen de beschermplaat en de bagagedrager – en liep daarmee in feite vooruit op de huidige e-bike. In de eerste jaren na de oorlog was de Vicky als transportmiddel niet uit het straatbeeld weg te denken. Maar geleidelijk aan werden de eisen hoger en de Vicky veranderde in een bromfiets met een krachtige motor. Een elegante, in twee kleuren gelakte Vicky werd zelfs een prestigieus ‘hebbeding’ dat met meer dan 40.000 verkochte exemplaren niet alleen bij de jeugd in de smaak viel.

Voorlopig einde van de gouden tijden
In de jaren vijftig vierde VICTORIA met gemotoriseerde tweewielers grote successen, bijvoorbeeld met de snorscooter „Nicky“ of de „Avanti“, een sportscooter in Italiaanse stijl. Maar de gouden tijd in het midden van de vorige eeuw kon niet eeuwig duren. De fiets-verkoopcijfers, het belangrijkste standbeen van VICTORIA, liepen dramatisch terug en lieten zich met de verkoop van de scooter-modellen niet compenseren. En dus fuseerde VICTORIA in 1958 met twee andere fabrikanten tot de Zweirad Union. Toen deze in 1966 door de Neurenbergse Hercules Werken werd overgenomen, verdween de naam VICTORIA aanvankelijk.

Herstart in het Noorden
In de jaren negentig beleefde VICTORIA een herstart onder het dak van de eveneens traditierijke, in 1895 opgerichte Hermann Hartje KG in het Noord-Duitse Hoya. Na verwerving van de naamrechten werd door ons de productie voor het modeljaar 1997 met in totaal 14 city- en trekkingfiets in moderne eigen productiehallen hervat. Wij startten met de ambitie, een traditie van excellente kwaliteit, bewezen betrouwbaarheid en hoge gebruiksdeugdelijk voort te zetten.

Wij, VICTORIA, vandaag
Wij kijken klaarwakker naar de toekomst, onze productlijn weerspiegelt de volledige veelzijdigheid van de fiets. Als e-bike fabrikant van het eerste uur is VICTORIA opnieuw blikbepalend voor een nieuwe mobiliteitsomslag. Onze trekking-pedelecs zijn voorzien van de betrouwbaarste motorsystemen in de markt en uitgesproken eenvoudig bedienbaar. Trendbewuste urban e-bikes bieden een opgeruimde optiek en nagenoeg onderhoudsvrije componenten, zoals versnellingsnaven en riemaandrijving. Klassieke cityfietsen zonder e-ondersteuning bieden fluweelzacht comfort, kinder- en jeugdfietsen voor elke leeftijd overtuigen door hun focus op verkeersveiligheid. En ‘last but not least’ ontdekken jonge en jong gebleven mensen met onze vrolijk gekleurde retrobikes de nostalgische charme van lang vervlogen tijden opnieuw. Iets heel bijzonders is onze volmaakt vormgegeven premiumlijn eManufaktur, geheel met de hand vervaardigd in Duitsland en meervoudig onderscheiden.

De VICTORIA geschiedenis gaat verder
De ultramoderne fietsen en e-bikes van VICTORIA overtuigen door hun uitzonderlijke prijs/prestatieverhouding, worden geregeld in vakbladen als beste beoordeeld en mogen er terecht prat op gaan, een klinkende naam te dragen. Onze geschiedenis, die in 1886 begon, is nog lang niet ten einde. Wij zijn weer op snelheid en koersen vol vertrouwen naar een volgende opwindende eeuw boordevol fietsgeschiedenis


Terug



Deel het met uw vrienden!


Contactgegevens

  • Spijt 10
  • 5271 BC, Sint Michielsgestel
  • winkel@coenvanbuuren.nl
  • (073) 551 22 69
  • KvK: 16027569
  • BTW: NL807092721B01

Openingstijden

Maandag:  GESLOTEN
Dinsdag:  08:00-18.00
Woensdag:  08:00-18.00
Donderdag:  08:00-18.00
Vrijdag:  08:00-18.00
Zaterdag:  08:00-15.00
Zondag:  GESLOTEN
 
Werkplaats sluit dinsdag t/m vrijdag om 17.30!



Onze merken

Bikkel
Conway
Golden Lion
Jools
Pointer
Staerk
Superior
Vici
Victoria